Música i lingüística catalana

1 12 2009

Aquest post ja requereix una mica d’entrada en matèria. Resulta que en un moment de la seva vida, en Caleglin Nolewë, el primer mariatxi èlfic, va ser jove, va cursar segon de batxillerat i se’n va anar de festa per celebrar la fi del curs just abans de la tan temuda (per a alguns) Selectivitat. I tornant de matinada en autobús amb tota la colla de companys de curs (i alguns agregats que ningú sabia ben bé d’on havien sortit) van descobrir gracies a un d’aquests agregats un mot molt especial i que sonava força bé. Com a bon mariatxi, tenia també una bona dèria musical i aspirava a formar algun dia un grup de musica… així que una cosa va dur a l’altra… i va sorgir aquest post:

Bones gent, aquí em teniu, escrivint abans del que em pensava degut a una inspiració sobtada. Resulta que avui tornava a pensar en el grup de música que algún dia fundaré i com que una cosa porta a l’altra, he acabat buscant una paraula molt especial en el diccionari del IEC. Començarem pel principi (cosa obvia) i anirem seguint la meva línia de pensaments, en aquest viatge a través del meu cap.

Doncs bé, com ja sabeu, algún dia seré part d’un grup de música. Cada cop falta menys, ja sabeu allò de “Qui dia passa any empeny”, i el dia que el baixista accepti el que és, doncs ja tindreu grup muntat. Com ja sabeu, jo tinc una Squier Stratocaster California Series en negre amb la protecció blanca (més concretament una de la varietat coneguda com a Fat Strat, degut a que disposa de dues pastilles simples i una de doble). És la següent:

My Guitar

També sabeu tots que si disposés de la pasta, el que faria seria comprar-me tot el que pogués XD. Més concretament, Fender. A banda d’una Strato, dubtaria d’una Telecaster o d’una Mustang (Sonic Blue, com la de Kurt Cobain bàsicament perquè us en feu una idea). A banda d’aquesta, Gibson Les Paul, Gibson SG i Ibanez Iceman (com un campió XDDDD). Aquí les teniu totes en l’ordre citat.

A banda, un baix Fender no estaria malament, una cosa com el Fender Precision Bass per exemple (penúltima imatge de la serie) o un Jazz Bass (darrera imatge). I per acabar aquesta mena d’estudi casolà que tindria jo a casa (if I were a rich man… lalalalalalalalala XDDDD), una batería Pearl doncs ja seria com la cirereta al pastís XDDD.

Següent pensament… estil de música del grup? Claríssim, rock, quelcom semblant al Garage Rock, i clarament influenciat per bandes clàssiques com AC/DC, The Clash, Nirvana i demés, de les que tocaríem cançons tant mítiques com “Smells like teen spirit”, “Highway to Hell” o “Should I stay or should I go”. Mola no?

I com ens diríem? Aquí m’han passat diferents noms pel cap. “Johnnys”, conya que vaig fer un dia amb el Behelin, descartat ja que no es que moli gaire. Ha de ser alguna cosa més original… alguna cosa com… “Red Ribbon” o “Red Ribbon Army” (no trobeu que quedaría molt guapo al bombo de la bateria pintar-hi el símbol de RR?). Potser “Eipol” (jejejejejeje)… No m’acabaven de fer el pes. No fins que he trobat el nom definitiu. SAMALER.

Què? Impressionant oi? Fins i tot en podríem escriure una cançó “No sabeu reeeeeeees!!! No sabeu qui soc jo!!!! SAMALEEEEEEEEEEEER!!!”. És el nom per antonomàsia. Espaterrant. I aquí em pregunto… d’on ve i què és un samaler? El IEC sempre en té la solució!

Semaler:  1. adj. Pertanyent o relatiu a la semal. Pal semaler: cadascun dels dos pals d’un metre de llargada que, posats sota les cornaleres d’una semal, es carreguen a l’espatlla de quatre homes i serveixen per a transportar la semal plena de raïm o d’altra cosa (Ross., Empordà). Un bruig de tirolls i de pals samalers, Saisset Coses y altres, 19.  || 2. m. a) Pal semaler (pir-or., or., occ.). Un parell de samalers usats, doc. a. 1420 (Aguiló Dicc.).—b) Pal que es posen a l’espatlla per a pesar amb la romana, per a traginar aigua amb una perola; etc. (Ripollès, Berguedà). Dos homes dels més valents amb una barra o samaler a l’espatlla aguanten el pes, Scriptorium, febrer 1925.—c) Cadascun dels dos garrots amb què s’agafen munts de palla de l’era per a transportar-la al paller (Elx).
Fon.: səməlé (pir-or., or., mall.); samalé (occ.); suməlé (Gir., Pineda, Enpordà, Solsona, Igualada); sumalé (Bellpuig); somalé (Ll.); simalé (Falset, Gandesa); simaléɾ (Elx); siməlé (Mall.).

Etim.: derivat de semal.

I per a més detall, aquesta nota curiosa trobada en un blog (El Semalerot) un tant extrany:

“Si busques Semaler al Coromines (etimològic i complementari), pots trobar una definició com aquesta:

Semaler. Mot que s’usava en els racons més inesperats de la terra catalana quan una noia s’ajupia per recollir qualsevol cosa que li hauria caigut, aleshores, el mascle que ho veia deia “Mossa, què t’ha caigut?! Si vols el meu ajut, t’aixecaré amb el semaler“. Amb aquest mot, el noi en qüestió es referia a una llarga i poderosa verga que se li alçava davant mateix del pubis i que podia fer la llargada d’un arbre cocoter. Habitualment, la noia responia de la següent manera: “Mosso! Si em dons el teu ajut, et menjaré aquest cocoter fins a fer-ne un bon xarrup!“. Amb aquestes que el noi afortunat i ben dotat experimentava un engruiximent esplandorós del semaler. Això ho aprofitava per donar un cop sec amb la pollassa a la noia que la feia caure a terra. Ella tornava a intervenir: “Codonys Mateu!!! Quina polla que gasteu! Això si que és un semaler! Penetreu-me a base de bé!!” La continuació d’aquests fets tan habituals en altres temps no ve al cas per no tenir una conseqüència estrictament lingüística.”

Bé doncs, ara ja sabeu tots què és un semaler, que en alguns dialectes pot dir-se samaler, simaler o somaler. Així doncs, només dir Samaler & Rock’n’Roll!!!

Caleglin Nolewë – Rocker en projecte

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: