Perquè fer vaga?

28 09 2010

Senyores, senyors… la vaga general ja és aquí! I com tot esdeveniment d’aquesta magnitud, porta cua i polèmica, arribant al punt d’unes hores prèvies a la mitjanit (quan comenci oficialment) bastant pujades de to en quant a declaracions dels implicats (els líders sindicals dient que els carrers seran seus i que s’encarregaran de que no es compleixin els serveis mínims allà on no els han pactat o la Brunete mediàtica atacant-los encara més obertament). De la vaga se n’ha parlat abastament en altres blogs, a destacar l’article sobre vagues històriques de l’Arqueòleg glamurós o les reflexions d’en Miki, però en el meu cas, us vull presentar tot el que m’he plantejat al voltant de la vaga, motius per a fer-la i motius per a no fer-la.

1.- Desafecció cap als sindicats:

No ens enganyem, tots sabem que  avui dia la majoria de la gent ha interioritzat que els sindicats funcionen de manera semblant als partits polítics i per tant, solen ser un niu de trepes i aprofitats que s’hi encabeixen dins bé sigui per a guanyar poder o bé per a ser alliberats sindicals i no treballar. Això és una visió populista, no ho negaré, però s’ha de dir que els sindicats no han fet res per a millorar-la en els darrers anys, doncs han viscut supeditats completament a Zapatero sense aixecar la veu.

A més, la meva primera experiència directa amb els sindicats tampoc ha estat amb bona imatge externa per la seva part. Desconeixia l’existència de sindicats d’estudiants fins que no vaig arribar a la universitat (és el que té haver estat nen de col·legi concertat/privat), on em vaig trobar el SEPC. Fins ara, l’únic que han fet ha estat reclamar per causes perdudes i pujar al meu campus només quan han volgut fer destrosses sense que ningú els empaiti (destrossar els vidres d’una oficina del Santander, pintar els murs del campus, penjar cartells amb cola a murs de fusta…). Tant és així, que els propis estudiants del campus van arribar a recollir signatures per a que algú els fes pagar per les destrosses.

Finalment, històries properes en relació als sindicats, experiències familiars molt properes han fet que en el meu cas, també hi desconfiï. Per tant, punt negatiu general a la imatge que porten donant els sindicats en els darrers anys.

2.- Reforma laboral:

Evidentment que una reforma laboral com aquesta mereix protestes i mesures per tal d’evitar que es mantingui en peu i a poder ser, que es tiri enrere (doncs ja està aprovada). A més, a tot això se li ha de sumar el descontent generalitzat cap als rics i els poderosos, que han sortit molt ben parats d’una crisi que ha servit principalment per trencar una mica més la classe mitja i ara sembla ser que per a retallar drets dels treballadors.

Els punts més controvertits de la reforma són:

–          “Despido objetivo”: S’augmenta amb un cas nou,  el fet de despatxar algú al·legant que l’empresa té pèrdues econòmiques. En contra dels ordinaris, aquests només tenen una indemnització de 20 dies (en front a 45 de l’ordinari).

–          Indemnitzacions de 33 dies: S’augmenta el col·lectiu de “beneficiaris” de contractes de foment del treball, que reben també indemnitzacions menors.

–          Contractes de formació: S’extenen fins als 25 anys quan ara només es podien fer fins als 21.

3.- Piquets informatius:

Perquè si, tots tenim el dret a vaga i també informant a la gent dels motius segurament es guanyen adeptes, però realment algú es creu a dia d’avui que els piquets informen? A més, què es guanya anant a “informar” el mateix dia de la vaga, no és més útil tot el que es fa els dies abans?

En aquest tema no cedeixo, tothom té el dret a vaga, però els drets cadascú té la llibertat d’exercir-los o no i per tant, tothom hauria de ser lliure d’anar a treballar si així ho desitja o si no li queda més remei. Si fos per mi, multes astronòmiques a tot aquell que se’l trobi impedint a altra gent entrar a treballar. I si no, em munto un sindicat propi, hi faig entrar uns quants macarres i alguns amics, declaro vagues generals pròpies que ningú més secundi i me’n vaig a impedir a la gent de la primera empresa que trobi que entri a treballar, a veure què en fan de mi…

4.- Piquets de la por/desinformatius:

Que és com s’ha anomenat el que s’assegura que fan algunes empreses, intimidar als seus treballadors per a que vagin a treballar. O com en una empresa en concret que ha arribat a sortir al telenotícies, assegurar als empleats que qui vagi a treballar entrarà en el sorteig de magnífics regals cada hora (increïble però cert). Evidentment, si no suporto les coaccions d’una banda, tampoc de l’altra. De fet, trobo preocupant que s’estigui caient tan baix per les dues bandes (si bé els piquets informatius sempre han estat presents), em dóna la sensació que si fos per algun tornaríem als temps del pistolerisme.

5.- Sóc estudiant:

Trobo motiu suficient de pes el fet de no ser treballador, doncs les vagues per definició signifiquen no anar a treballar. El concepte de vaga d’estudiants sempre l’he trobat estúpid i sol ser una excusa per a petar-se classes. I dic estúpid perquè no anar a estudiar només et perjudica a tu mateix, doncs és un dia menys de formació i un dia menys de feina (i això en un estudiant d’Enginyeria Informàtica és poc menys que un Seppuku en vistes de la feina que s’ha d’entregar ja aquesta setmana).

6.- La reforma també m’afectarà:

Perquè d’acord, sóc estudiant, però de darrer curs d’Enginyeria superior i per tant, ja estic a les acaballes de la meva etapa formativa i hauré d’entrar al món laboral en breu, així que pot afectar-me en menys del que sembla. A més, mai he suportat els conformistes i els qui s’escuden en “això a mi no m’afecta” (a curt termini) per no moure ni un dit. Coi, que quan et toqui a tu les mesures seguiran vigents si no fas res!

Bé doncs, això és tot el que se m’acut, qualsevol altra idea la podeu posar en forma de comentari. Com a final, dir que pel que podeu veure en l’apartat 5 no faré vaga, doncs el fet de tenir un treball a entregar divendres, un diumenge i dos o tres pràctiques per a la setmana que ve i la següent, pesen bastant. En fi, que això és tot, passeu un bon dia de vaga i si heu de moure-us en servei públic, espero que no us afecti massa!

Caleglin Nolewë – “Teletubbies soooooooooooooooon”


Accions

Informació

23 responses

28 09 2010
madebymiki

Gràcies per la menció, és un honor sortir en el blog d’un futur enginyer informàtic -espero que siguis fan de linux-.

T’ho has treballat molt, per tant tot el que puc fer és felicitar-te per fer un post tant clarificador i mostrar la teva opinió, que és de lo que es tracta.

Jo faig vaga a la feina, -no de comentar posts- i espero que algun dia la gent es mobilitzi més per temes socials que pels equips de futbol. Potser demano massa, però soc així d’idealista.

Sort amb el darrer curs i amb les posteriors sortides laborals.

Salut!!!

28 09 2010
caleglin

Doncs de res home, de res. Tothom preconcep que els Informàtics hem de ser fans d’un SO alternatiu, però la veritat és que no en sóc de cap jeje. Tinc clar que si vols ofimàtica simple i jocs el millor és Windows, que si vols eficiència i capacitats d’administració a més de seguretat molt millor Linux i si et compres un Mac, et menges el Mac OS.

Pel que fa al post, tenia pensat una cosa més lleugera i amb alguna imatge, però se m’ha descontrolat els dits XD.

I si, és mooolt difícil que es mogui més gent per temes socials (que els afecten al cap i a la fi) que no pas pels esports, però està clar que són el nou opi del poble, el pà i circ del nou segle (i de l’anterior).

29 09 2010
Arqueòleg Glamurós

Mira portem unes quantes hores de vaga i, de moment hi han 8 sindicalistes ferits (un en coma) a mans de la policia o atropellats salvatgement per esquirols camioners. Qui son els violents?

El consum elèctric ha caigut un 20% i de moment l’aturada és total a sectors industrials, ja s’han aconseguit parar Telemadrid, Canalsur, La Razón i La GAceta d’Intereconomia!

La gent s’està movent moltíssim! Segueix la vaga aquí: http://29-s.net/
Son les 8;00h i en el moment d’acabar aquest comentari, les forces revolucionaries han tallat la diagonal ueeeeeeeeeeeeeeeee

29 09 2010
caleglin

Per això dic que no m’agraden ni els piquets d’un ni els d’altres (i s’exten a tota forma de violència), perquè és igualment condemnable.

Jo encara no he sortit de casa, he optat de moment per treballar a casa i pujar a la universitat per a fer classes, però de moment allà al meu campus pel que en sé no hi ha hagut cap incidència. En canvi al campus de jurídiques/lletres/infermeria, la seu del SEPC, han posat cadenes a les portes, un gest completament útil de cara a una vaga… Suposo que li haurà vingut molt bé als qui no volen fer classe, doncs en molts casos s’han posat d’acord cursos sencers per no anar a classe no per la vaga, sino per no fer-la (perquè si hi va un de sol se’n fa).

Pel que veig tots els mitjans públics estan aturats, TV3 emet el mateix concert de Manel en tots els canals, i TVE fa “Cómo está el servicio” per la 1 (i d’altres coses enllaunades en la resta de canals).

29 09 2010
caleglin

M’informen que han tancat també un tros d’autovia, en concret el que dóna accés a les petroquímiques. Però també em diuen que el gest és una tonteria purament simbòlica, ja que hi ha més camins per a accedir-hi.

29 09 2010
aficionatsalssenders

Ets una mica demagog,
perquè no expliques què fan ells quan no respecten el dret que han decidit exercit alguns d’anar a treballar?

30 09 2010
Arqueòleg Glamurós

Ah clar, com han anat a fer complir respectar la decisió col·lectiva i democràtica dels nostres representants sindicals, escollits en eleccions, ja mereixen morir salvatgement a mans d’esquadrons paramilitars d’esquirols no?

29 09 2010
Crític de cine

Molt bon recull de motius pro i antivaga. Jo també m’estic a casa, però no per la vaga sinó per la manca de feina. moltes escoles i instituts, per la part que em toca, també estan amb els serveis mínims funcionant avui.
Per cert, jo també he estat estudiant i vaig viure l’any de mobilitzacions contra Bolonya i et puc assegurar que això de fer campana és cert. Fins i tot es muntaven “debats” entre els estudiants al bar!! per saltar-se classes. Vàrem quedar tots els de la classe per anar a la manifestació i només vam anar 8!!!

29 09 2010
caleglin

És que els sindicats d’estudiants que he vist són una colla d’ineptes! Simplement es dediquen a donar excuses a la gent que no vol anar a classe fent protestes contra causes perdudes!

Les causes del SEPC a Tarragona per les quals han fet totes les destrosses que deia han estat:

-Protestar contra l’aparcament de jurídiques per que és de pagament. Però no quan es va saber el projecte, sino quan l’aparcament ja s’havia construit i per tant la concessió privada ja estava feta. A més és un aparcament al bell mig de la ciutat, si no es feia de pagamant s’hauria omplert de gent de fora i ara als estudiants els hi han fet molt bon preu (1.5€ per 24h).
-Bolonya. Com sempre quan ja estava tot fet, no quan fa anys es van reunir els ministres de la UE per a plantejar-s’ho.

29 09 2010
livetnediser

Lo que me da rabia, siguiendo con el punto de los piquetes, es que no dejan entrar a las empresas e instituciones y luego se jactan de que la huelga ha sido un éxito, normal, no han dejado entrar a la gente que quería trabajar!! Por ejemplo, esta mañana 10 personas, tirando largo, han cerrado todas las puertas del campus catalunya y los mossos han ido para dar su aprobación, ya que al llegar lo que han hecho es ponerse a fumar. Por no decir que aparte de cerrar todo han estropeado las máquinas del cobro del aparcamiento, han hecho pintadas y han pegado carteles con cola, muchos por cierto. No es nomal que 10 personas impidan trabajar y/o estuduar a un centenar y los mossos no hagan nada.
No sería más productivo que el dinero de los cartelitos lo gastaran en mejoras a los estudiantes? Que culpa tiene la empresa del aparcamiento? No entienden que haya gente que no esté de acuerdo con la huelga o simplemente no se pueda permitir no ir a trabajar?
Entre los piquetes “informativos” y la policía de juguete…

29 09 2010
livetnediser

Una última cosa, no apoyo en absoluto los atropellos ni la violencia de uno y otro bando pero debe dar muchísima impotencia a un trabajador, que no puede permitirse no trabajar, ver como se lo impiden de manera ILEGAL, muchas veces de manera violenta y la policía no hace NADA! Y en estos casos siempre le sale la venada a alguno y se lía. Si no quieren trabajar que no lo hagan, que hagan huelga y luchen por lo que creen justo pero que dejen a los demás hacer lo que ellos quieran.

29 09 2010
caleglin

Pues ya sabes, mañana fundo el sindicato Mariatxi i nos vamos luego a hacer un seguimiento a los del SEPC para acabar encadenando las puertas de sus casas, y de paso pintarrajeamos un poco, que aquí todos tenemos derecho a esto no?

29 09 2010
livetnediser

siiiiiiii me apuntooooo!!!!!!!! y algún que otro cartel no?

29 09 2010
hasselnodder

¿Puedo diseñar los cartelitos anti SEPC? (Intento de enchufe familiar). Respecto al parking de jurídicas, se lo deberían comer con patatas. ¿Recordáis cuándo era gratuito? No estaba asfaltado ni marcado y podía entrar todo el mundo. Hubieran podido poner una máquina de control para dejar entrar sólo a la comunidad universitaria, pero diferentes colectivos, se empeñaron en que era inadmisible que la gente tuviera que dejar el coche en semejante barrizal. La respuesta de la URV fue clara, no tenía dinero para asfaltar la explanada y si se quería acondicionar totalmente la zona tenía que ser a costa de dar una concesión privada. Nadie dijo nada en contra, hasta que el parking estuvo asfaltado y la gente tuvo que pagar.
No quiere decir que esté de acuerdo con la organización de la universidad, me parece increíble que en los proyectos de unos campus que tienen menos de 10 años, no hubieran contemplado un zona de parking acorde con sus necesidades (ya no digo nada del “campus” Sescelades), pero puestos a buscar excusas absurdas para el vandalismo, estos personajes podrían poner un poco más de imaginación o decirle a sus papás que les paguen sesiones de psicólogo/guía espiritual/brujo indio, que aunque no dieran resultado, por lo menos evitaría que esta gente estuviera en la calle unas cuantas horas a la semana.

29 09 2010
caleglin

Chapeau hasselnodder, exactamente lo que pienso yo del SEPC y del tema del párking de jurídicas. De ahí mi teoría de que sólo luchan por causas que saben perdidas para así poder armar jaleo y hacer destrozas de forma gratuita.

29 09 2010
kronen

Tots iguals amb diferent nom!! Però sempre ens quedarà els antitaurins, el Laporta i el Mariatxi!!

Si vols comença amb un sindicat i quan agafis pràctica pots crear un partit politic!! És la única manera d’assegurar-te que les coses es faran com cal!! El meu vot el tens!!

29 09 2010
caleglin

Com diguis Laporta massa alt igual invoques l’esperit crític de l’Arqueòleg Glamurós!

No he pensat mai en crear un sindicat perquè no hi he cregut mai massa, però el tema de la política com bé saben molts és una cosa que sempre m’han dit que m’escau. M’ho he arribat a pensar (entrar a formar part d’algun partit), però encara no crec tan cegament en un partit com per a entrar-hi. De fet, crec que els líders polítics actuals (dels grans partits) deixen molt que desitjar. Estic a l’espera de que comenci la campanya per a saber quin discurs tenen en Laporta i en Carretero.

30 09 2010
Eduard

Sense tenir gaire a veure amb la temàtica del post, s’agraeix el teu comentari al voltant dels entrepans del bar de mon pare 🙂

Per aquí hi ha un vídeo…

http://eduardboada.blogspot.com/2009/10/video-del-divendres.html

Salutacions,

30 09 2010
caleglin

Moltes gràcies pel link i pel comentari, interessantíssim el vídeo (desconeixia el suau)!

Si encara no t’hi has passat, pots llegir el post aquí: https://mariatxades.wordpress.com/2010/03/31/can-boada/#more-180

De fet, pel que veig, és l’únic post de gastronomia ara mateix. Boníssim vídeo (de nou repeteixo).

2 10 2010
trt2009

Hola. Arribo tard a aquest post però això em permet fer un comentari “post-vaga”.

He seguit la pre-vaga, la vaga i la post-vaga que ara comença.
He seguit també els post d’alguns dels blocaires que cites i n’he deixat els meus comentaris.

Crec que el plantejament dels Sindicats ha estat de curta volada. El problema principal no és el govern espanyol (en definitiva fa el que li diuen que ha de fer, ja que d’altra manera l’estrangularan financerament, tot anirà a pitjor i nosaltres els fotrem fora, quan en realitat seran les mans invisibles dels mercats les que estaran marcant la pauta al govern i a nosaltres que ens utilitzen a la seva conveniència).

No vull dir que amb un govern d’un altre color ens anés millor, no, no és això. Vull dir que estem errant en el punt de mira. El problema és més enllà.
Si fotem fora aquest govern en vindrà un altre que als dos dies estarà sotmès de nou a les lleis dels mercats. Lleis marcades per homes i dones, no ens pensem que són celestials o divines.

3 10 2010
caterina

Arrib tard al post… Jo no hi vaig anar a la manifestació i com tots en tenc motius per haver-hi anat i no haver-hi anat. Ningú està d’acord amb la reforma laboral, ni com s’està duent la situació però els sindicats fan pena. Fins ara han guanyat un sou no sé ben bé perquè perquè crisi en tenim fa més de dos anys i desperten ara? I quan ja està tot firmat? A sobre els piquets, que obliguin… Tot plegat no deixa de ser un merder…

Ah! Gràcies pels teus comentaris i per passar-t’he pel meu blog 🙂

3 10 2010
caleglin

Completament d’acord. Només que els sindicats mostressin al món més implicació, mà esquerra i afabilitat això hauria anat d’una altra forma, però només han viscut apoltronats per a intentar despertar de cop de males maneres…

De res, des de fa un mes o així que m’estic començant a tornar addicte als blogs, és un no parar!

12 10 2010
Eduard

Molt bé, acabo de llegir el post “Can Boada”…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: