Propaganda electoral (II)

20 11 2010

Hola a tots de nou. Avui aniré una mica més directe, doncs vaig bastant enfeinat i les introduccions ja s’han fet totes. Abans però, una única cosa, agafo dos partits per a no carregar massa, però en tinc un al calaix. Així doncs, anem a pels dos següents partits que m’han fet arribar la seva propaganda a casa, avui parlem de CiU i el PP, i UPyD es queda per al proper. Ah! Per a qui no l’hagi llegit, aquí hi teniu la primera part.

Convergència i Unió

Els de la federació catalanista estan fent una bona campanya electoral a nivell de propaganda, imatge i contingut. A diferència de fa quatre anys, no es veu aquell clima de prepotència del qui es creu guanyador. Això ens ha evitat discursos triomfalistes i de pas, cagades grosses com signar davant de notari no pactar amb el PP, però pel mateix motiu està generant molts dubtes sobre si arribat el moment, pactaran o no amb els populars.

Però pel que fa a la imatge, com us deia en l’anterior post, s’ha optat per un color blanc que predomina a tota la propaganda. Vist que els del PPC fan el mateix, i que en el món del marketing res és casual, em dóna la sensació que amb el blanc volen simbolitzar diferents coses i totes positives. Netedat, puresa… són alguns dels adjectius que es solen associar al color, i sent dos partits esquitxats darrerament per escàndols de corrupció, no seria estrany que la cosa anés per aquí. Blanc per tant als cartells, tant als fanals com a les carreteres, amb una paraula com a lema: canvi. I una foto sempre de l’Artur Mas, per a que quedi clar que és una candidatura que gira al seu voltant, on ell és la principal cara visible. Un cartell que m’ha agradat especialment pel missatge i la simplicitat és un on només hi ha la foto d’un túnel (la sortida) i hi posa: Comença el canvi. Ben trobat, bon missatge.

Bon cartell!

Pel que fa a la propaganda directa a casa, més aviat justeta. Es tracta d’una carta, com sempre suposadament escrita per a tu i signada per ell, on a diferència de la resta de partits, no s’hi veu al cap de llista de Tarragona, només es veu una foto de l’Artur i la seva signatura. I això pot ser positiu si en Mas té bona imatge, però a mi em dóna una imatge de partit personalista, de cap que ho controla tot i està a dalt de tot de la piràmide. I què podem dir del contingut?

 • Necessitem un canvi basat en els millors valors de Catalunya: treball, esforç, mèrit… A veure, necessitem un canvi? Per a mi si. Té a veure amb els valors que es mencionen? No.
 • Les idees i empenta dels joves són la peça imprescindible per redreçar el rumb. Alguna cosa que no sigui retòrica electoral si us plau?
 • Superar la crisi i aixecar Catalunya: reactivar l’economia, generar llocs de treball, invertir en infraestructures. Cal ser una mica més concrets senyors! Com ho fareu? I pel que fa a les infraestructures està bé, però si no caiem en el despropòsit del model Espanyol.
 • Més: fer front al fracàs escolar, garantir l’estat del benestar, promoure la nostra identitat i pacte fiscal propi. Tot massa seguit i massa poc concretat. I de nou, sabem tots que el pacte fiscal és impossible.

Gairebé se m’oblida, també hi ha un tríptic amb el decàleg de mesures que faran “una Catalunya millor”. Això és tot sobre els convergents, anem a pels peperos.

Partit Popular de Catalunya

El Partit Popular ho està petant amb aquesta campanya. De debò, s’estan sortint, si no fos per ells probablement seria una campanya més, però gràcies a ells tenim cada dia notícies fresques, amenes i divertides. Això si, no aptes per a aquells que no puguin prendre-s’ho com qui veu una pel·lícula dels Monty Python, surrealisme pur. Ja a la precampanya van sorprendre pel marcat to populista, demagògic i xenòfob que dia rere dia anaven potenciant. Recordem sinó l’acte ridícul a Badalona on a Sánchez-Camacho li va faltar temps per a fer-se la interessada pel que fa als “problemes reals” de la gent del carrer (curosament seleccionada a priori).

El que més m’ha sobtat del PP ha estat la decisió de realitzar tota la propaganda en castellà, sense bilingüisme per enlloc (tant que en parlen i ara el català desapareix misteriosament!). Que jo recordi, mai fins ara havien fet res semblant. La presencia als mitjans audiovisuals és prou forta, al nivell d’un partit gran com el que és. Això si, els anuncis no tenen desperdici. Ens situen d’aquí un any, quan suposadament ERC i CiU pactaran convocar el referèndum per a la independència de Catalunya, país on hi haurà un milió d’aturats. Ho remata l’home que s’ho mira i que llegeix un diari tot dient: “Tres años en el paro y estos pensando en la independencia, tirando el dinero sin preocuparse por mi”. Feia temps que no veia tanta demagogia junta.

 

Banderes al cap!

Als cartells de nou predominança del blanc. La maquetació és realment dolenta, amb retalls blaus per aquí i per allà i una bandera que surt del cap dels candidats, meitat senyera i meitat espanyola. No sé perquè però em sembla que passarà a ser una mena d’ensenya pepera aquesta bandera, de moment la reparteixen a tots els actes que fan.On he trobat interessant l’estratègia seguida pel PPC ha estat amb les cartes. De sobte un dia arriba a casa un sobre ben identificat per fora amb el logo del PP. A dins un tríptic on hi diu missatges diferents segons a qui va dirigit. Part comuna:

 • El cambio en España empieza en Cataluña. Es nota que viuen a l’oposició destructiva anti-ZP!
 • Menos nacionalismo y más trabajo, más libertad y menos sanciones lingüísticas. Una demostració més de la nova línia del PP.
 • Sí a la integración, no a los guetos. Inmigración legal y ordenada. Desafortunada expressió, recorda massa allò de “Yo no soy racista, soy ordenado. Cada uno a su país”.

Per als joves:

 • Supressió del cànon digital i accés a internet de banda ampla. Anda, si encara em faran dubtar i tot! I a més la frase està en català! Punt positiu!
 • Ajudes per a l’habitatge i microcrèdits per als emprenedors. Interessant.

Enviat a mons pares:

·         Menys impostos. I com sortim així de la crisi?

 • Apoyar empresas y autónomos. Em sembla bé.
 • Incorporarem 5000 nous policies. I la gent que es queixa de que n’hi ha masses! Doncs res, 5000 més!

Però això no és tot! Com que aquesta carta va identificada per fora i la gent l’estripa, fem-ne una que no sàpiguen de qui és si no l’obren! Per fora només hi diu “Importante”. Un cop l’obres veus que te l’han colat, són els del PP  i hi destaca un atac prou feroç contra CiU, Zapatero i el tripartit: massa aturats, retallada de pensions, possible referèndum per la independència… i com a lema: “El primer paso para echar a Zapatero” . Per a finalment rematar-ho amb que si et quedes a casa o votes a CiU “No te importa que Cataluña camine hacia la independencia”.

En definitiva, que el PP de moment és el partit més interessant a seguir en quant a la campanya. Fets com el del ja famós videojoc ultradretà i xenòfob de les Noves Generacions ho demostren. A veure amb què surten ara!

Caleglin Nolewë – I’ve had the time of my life…


Accions

Information

15 responses

21 11 2010
madebymiki

Però quina puta mania tenen tots amb el treball i l’esforç, jo et puc assegurar desprès de 25 anys treballant i esforçant-me no he arribat a enlloc. Si posats a mentir hi ha algú que em promet coses millors igual el voto. Potser seria millor: manga més i treballa menys, a nosaltres no ens va tan malament…

El PP, és una canya, envia missatges brutals per desprès dir que s’han equivocat o que son malinterpretats, però el missatge queda, i el seu públic s’activa. Un èxit segur per la democràcia!!

21 11 2010
caleglin

Doncs si, el missatge és molt demagògic (el del treball), com la majoria de coses que surten a la seva propaganda. De totes formes, en aquest cas, malgrat que jo també vaig entendre treball com a esforç individual que hem de fer tots, em van corregir i em van explicar que probablement es refereixi a més places de treball, les que suposadament generaran ells amb la seva presència al Govern.

Sobre mangar, llegia un dia la teoria, bastant interessant, de que el fet que al Mediterrani es mantinguin els populistes malgrat els escàndols (Camps, Berlusconi, etc), probablement sigui perquè la majoria assumeix dins seu que si estessin al poder, farien el mateix.

21 11 2010
Crític de cine

Gràcies als teus post m’està quedant més clara les posicions de cada partit. La veritat és que els programes dels partits no m’interessen gens perquè tinc molt clar “què votar” (no “a qui votar”), però amb els teus resums puc estar ben informat.
Per cert, la Camacho em desperta una remor a l’estòmac que sembla que el tingui capgirat. Que la tornin a tancar a la gpabia amb la resta de micos!!!

21 11 2010
caleglin

Ai la Camacho… quantes passions desperta al seu pas! Com es pot ser tan sumament titella i alhora fer creure a la gent que no, que ets autèntica i així de per si? Clar, després passa que les poques coses que són idees seves no li fa cas ningú del seu propi partit…

Al tanto que al proper surt UPyD! És curiós el cas perquè a casa només han enviat una carta i era a nom de ma germana, que es troba davant les seves primeres eleccions. A la resta, ni una paraula de Rosa Díez. I he de confessar que m’encantaria que la següent carta en arribar fos de C’s!

21 11 2010
Tomàs

Bon post i bon esforç de recopilació, buidatge i acurada selecció per al post.
CiU està portant bé les coses pel que diuen les enquestes. Vist això, s’han reforçat en la línia encetada i ja no canviaran en la darrera setmana.

PPC, n’estic d’acord amb el tema del cànon digital i de la banda ample…què hi farem!

Ja estem a la recta final. Veurem si algun partit es despenja am b alguna proposta estrambòtica.

21 11 2010
caleglin

Per fi CiU ha fet una pixada fora de test! Semblava que serien el primer partit en no caure-hi en la història de la democracia a Catalunya però no! Finalment han fet l’ara famós vídeo on es veu un lladre amb la bandera d’Espanya robant carteres als ciutadans que van pel carrer. No es gaire cosa, però de moment ja ha servit per a que Sánchez-Camacho s’indigni i ho titlli d’ofensiu i immoral (curiós, quan ella encara ha de demanar perdó per la majoria de coses que han dit/fet els del seu partit durant tota la campanya).

I pel que fa al canon, és l’únic punt del PPC on hi coincideixo jo també. Suposo que ells ho deuen fer més per populisme i per ràbia cap als artistes majoritàriament socialistes que recolzen el cànon.

21 11 2010
Tomàs

Avui he vist el vídeo de CiU del que parles. No m’ho podia creure. Som tots tontos o els publicistes (als que encarreguen aquests treballs) són ineptes?

A més, el publicista fa una proposta, però al partit algú ho aprova, no?

21 11 2010
caleglin

Doncs si, però deu ser que en aquest cas ja els hi cremava massa a dins seu no haver pixat fora de test en tota la campanya! Sense que serveixi de precedent, gairebé m’atreviria a dir que els hi perdono!

21 11 2010
Arqueòleg Glamurós

Alicia està fent una campanya burda, populista fins a extrems vomitius sense res a envejar al Tea PArty.

Convergència ha optat per la prudència i l’optimisme davant l’anterior campanya d’insulta a l’esquerra que els va costar el Govern.

21 11 2010
caleglin

Completament d’acord amb tu. El més trist és que a la Sánchez-Camacho li sortirà bé o tot pinta que serà així. A més em vaig assabentar fa poc de la doble moral d’ella: tant que s’omple la boca de la família i els valors tradicionals i és mare soltera inseminada… Però això no és pecat i a més inconstitucional? Ai Alicia…

22 11 2010
Kagawa el misteriós

Totalment d’acord, però el tema de policies? Hi falten, de veritat que hi falten

23 11 2010
caleglin

Tants? 5000 em semblen massa, a més, amb una Generalitat que ha hagut de vendre bons per tenir liquidesa… d’on treiem els calers per pagar sous?

24 11 2010
Propaganda electoral (III) « El món mariatxi

[…] a enviar propaganda. En fi, més posts per a escriure! Anem al gra, però abans recordeu que teniu la segona i la primera entrega disponibles […]

26 11 2010
Propaganda electoral (IV) « El món mariatxi

[…] que a més un és l’escissió de l’altre. Vegem-los, recordant abans que teniu primera, segona i tercera part […]

27 11 2010
Skyline

CiU no està fent una mala campanya, ho té tot a favor per guanyar a nose que el Tripartit torni a guanyar…Però em falta més concreció per par de CiU, a vegades sembla que no es vulguin mullar en segons què (independència?) tot i que diuen que són nacionalistes catalans i això m’agrada.

Per part del PP, aquestes eleccions van a saco, pero molt! Mentre hi havia piqué, era més light i podia semblar un CiU més conservador (més encara) i més global dins l’estat espanyol (no ben bé nacionalista), pero enguany…s’estan lluint. Van directes al vot anti-nacionalista i sense “tapujos”. Suposo que molts del PP de Madrid deuen estar contents amb la campanya…Esperem que no treguin masses vots sinó només faran que posar pals a les rodes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: