Una llei teledirigida

28 03 2011

Benvinguts de nou mariatxers. Abans de començar us vull parlar d’una novetat en el panorama mariatxer. Des del dia d’ahir teniu disponible un nou blog en la comunitat de WordPress en català un blog d’un amic que s’ha decidit a tirar endavant aquest projecte i que des d’aquí us convido a fer-hi una ullada, doncs l’apadrina el mateix Mariatxi! El blog es diu El dia que… i promet parlar de coses quotidianes. Fins aquí les novetats. Com sabeu, us vaig prometre un post d’actualitat i l’actualitat m’ho ha posat en safata. Aquí ho teniu. Sempre he pensat que la democràcia a Espanya no només és jove, sinó que és de segona o tercera categoria. Cada dia ho veig més clar, i mira que sempre he estat idealista i innocent en moltes coses, però en aquest cas no n’he dubtat mai massa de la poca qualitat del sistema democràtic espanyol. Molts ho justifiquen en que la resta de potències europees ens porten anys d’avantatge, en que Espanya només porta 30/40 anys des que va morir el nostre amic comú Cisco, que per tant és normal que anem per darrere. A mi només em semblen excuses de mal pagador, tonteries que es diuen per justificar la ineptitud i el conformisme de tots els que formen el sistema.

Els reis dels ineptes?

Ineptes i conformistes perquè aquest sistema a mitges ja els hi va bé als actors principals, als protagonistes, a tots aquells que en participen des d’un lloc privilegiat (presidents, ministres, consellers, jutges, etc). Els hi va bé perquè van debutar com a actors en aquest entorn, han crescut a dins d’ell i estan tan acostumats que un canvi d’entorn, una modificació de l’escenari o fins i tot una mudança, un canvi de local els hi fa entrar un pànic del tot irracional. Però clar, com que en aquest cas, la por els hi entra a tots, actors, director i propietari del local. I com que aquí només una part del públic, un sector purità que riu-te tu dels wagnerians de Bayreuth, xiula i critica la situació però queden aclaparats per l’eixordadora ovació de la resta dels assistents a l’espectacle.

Bravo! Visca! Seguim així durant molts anys!

Deien a la Il·lustració que els poders de l’estat han d’estar dividits, i avui dia tothom s’omple la boca dient que a les democràcies (a les plenes si més no) els poders estan dividits en tres: legislatiu, executiu i judicial. Als nens se’ls hi ensenya això i tothom s’ho creu de totes, totes. Però només cal mirar una mica per adonar-se que, com a mínim a les altes instàncies, el poder judicial està completament polititzat. Amb un Tribunal Constitucional designat pels polítics i dividit en dos entre peperos i sociates (bé, es fan dir d’una altra manera, però tots sabem què són), amb jutges del Suprem i de l’audiència que no amaguen les seves idees (cas del judici contra Otegi per exemple), on queda la divisió entre poders? Si us plau si algú la troba que li diguin que se la troba a faltar, que torni el més aviat possible.

Un cas on hi podem veure tot el que s’ha esmentat anteriorment és el de la llei de partits en totes les seves fases des que va ser concebuda. El 27 de juny de 2002 s’aprovava la Llei orgànica 6/2002, coneguda popularment com a Llei de partits gràcies als vots de PSOE, PP, CIU, CC, Partido Andalucista i Gaspar Llamazares, que es va equivocar votant. En contra es van situar PNV, BNG, ICV, IU, ERC, EA i CHA, que en total van sumar l’espectacular xifra de 16 vots en contra. Res a fer contra 304 a favor i cap abstenció.

Llamazares, l'home de les petites equivocacions.

Els “guanyadors” i els mitjans en general ens ho van vendre com un pas endavant en la lluita contra el terrorisme, com una victòria enorme. Curiós que un cop que es retalla la llibertat donant la potestat als jutges d’il·legalitzar partits polítics es destaca més la lluita contra el terrorisme que la llei en si. Va quedar clar des d’un primer moment que aquesta llei anava teledirigida i que malgrat que parlés de prohibir aquells partits amb idees no democràtiques i/o violentes , en realitat només pretenia una cosa: esborrar Batasuna i l’esquerra abertzale del parlament basc.

A dia d’avui, si fem la vista enrere podem veure que la llei s’ha aplicat de forma unilateral. La llista de partits il·legalitzats és la següent: Herri Batasuna, Euskal Herritarrok, Batasuna, Acción Nacionalista Vasca, Partido Comunista de las Tierras Vascas, Herritarren Zerrenda, Autodeterminaziorako Bilgunea, Abertzale Sozialisten Batasuna, Aukera Guztiak, Demokrazia Hiru Milloi, Askatasuna, Sozialista Abertzaleak, Nafarroako Sozialista Abertzaleak i Partido Comunista de España (reconstituido), l’excepció que confirma la regla, o dit d’una altra manera, un pobre intent de demostrar la universalitat d’aplicació de la llei il·legalitzant a un partit que aparentment era una sola entitat juntament amb les GRAPO.

Una universalitat curiosa, que no apareix per enlloc per a il·legalitzar cap partit d’ultradreta amb idees clarament antidemocràtiques. Si la llei permet il·legalitzar partits vinculats a grups violents o amb idees no democràtiques, com pot ser, per més minoritaris que siguin, que es presentin a les eleccions partits com España 2000, Democracia Nacional o FET y de las JONS (i les altres falanges existents)? Hem de suposar que a España ser abertzale està malament, mentre que ser feixista és un mal menor? O és que el fet de ser més o menys gent o el fet que uns tinguin rellevància parlamentària i els altres no són crucials a l’hora d’aplicar o no la llei?

Sempre se’ns ha explicat la bonica història sobre com pot fer Batasuna (o les seves successores) per a evitar la il·legalització: o desapareix ETA o es condemna la violència han repetit fins a la sacietat govern i oposició. Només hi ha dues formes. I de sobte ens trobem amb que el passat mes de febrer es presenta un partit polític anomenat SORTU (néixer, sorgir en euskera) que presenta unes llistes aparentment sense “contaminar” (maco el terme escollit) i que deixa clar des d’un principi que no tenen res a veure ni amb ETA ni amb Batasuna (més enllà de compartir ideologia). Bé, això està per veure, siguem prudents que mai se sap, vam pensar molts (per no dir tots els que no van dir des d’un principi que allò eren tot etarres).

I de sobte una sorpresa, inesperada com a mínim per a mi: SORTU declara públicament que rebutja l’ús de la violència i arriben a condemnar un atemptat, intent o pla (no ho recordo massa bé). Perfecte no? Ara ja està tot fet, han fet el que demana la llei, el que sempre s’ha dit que s’havia de fer i per tant podran anar a les eleccions. Si? Segur? Una denúncia al Suprem. No passa res, això era inevitable, els peperos no podien callar tan fàcilment. Peperos? Doncs sembla que aquest cop els socialistes hi van de la maneta… I per a més inri, s’accepta la denúncia i se li dóna la raó perquè ara diuen que no només cal condemnar la violència, no només cal tenir una llista neta, ara el que cal és demostrar que és de debò i que hi ha un penediment cristià al darrere.

Ara tots els dubtes del món per a com acabarà això. SORTU es planteja fer una coalició amb diverses forces polítiques on els seus membres hi vagin com a independents. Dubto que això li sembli bé a cap dels contraris a que puguin anar a les eleccions lliurement. Malgrat que Patxi López hagi dit que preferia que se’ls permetés anar a les eleccions al PSOE i al PP ja els hi va bé poder repetir el panorama actual, aquell on no hi ha abertzales al parlament i per tant no poden decantar la balança de cara al PNV, aplanant el camí cap a un pacte tan anormal en qualsevol altra banda com el de PSOE i PP.

Ja per acabar només dir que no per estar en contra de la llei de partits vol dir que estigui a favor de la violència, en contra de la democràcia o que defensi als etarres. No caldria ni dir-ho, però desgraciadament vivim en un país on sí que fa falta.

 
Caleglin Nolewë – So ya, thought ya, might like to go to the show… (demà és el gran dia).


Accions

Informació

8 responses

28 03 2011
Tomàs

Segur que la Llei de Partits va estar teledirigida, a l’igual que la creació i permanència de l’Audiència Nacional.

Crec que Sortu està pagant l’estratègia política dels grans partits. Els és igual el que digui Sortu, el que volen és gestionar el temps polític.

El PSOE desbordat pel PP, pot tenir la temptació de gestionar el procés d’ETA en el seu propi profit. El PP pot arribar a tenir por de no guanyar si deixa una “arma política” d’aquest calat en mans del PSOE al que creuen derrotat si no aconsegueix la final d’ETA,

Així, que en aquests moments ETA és molt més estratègica que abans.

28 03 2011
caleglin

La fi d’ETA és una altra quimera si fem cas a les normes del joc que es marquen actualment des de Madrid, les quals són bàsicament:

– No hi ha negociació possible.
– ETA ha de deixar les armes de la nit al dia i sense res a negociar.
– ETA ha de demanar perdó a les víctimes (la AVT es comporta com tot un poder visible en aquest tinglado).
– ETA ha d’ésser derrotada i reconéixer-ho.

Segons diuen, només llavors serà possible “negociar”. I de què parlarien en un cas així? Realment es creuen que tot això passarà algun dia? Ho dubto. Per tant dedueixo que de nou, la situació ja els hi va bé. Al PP com a carta electoral a l’Espanya profunda i entre les víctimes, i al PSOE per no quedar enrere respecte al PP.

Pot acabar mai això depenent només de PP i PSOE? Ho dubto molt. En el millor dels casos seria perquè ETA decideix negociar de debò (i no el que ha fet fins ara), la comunitat internacional ho verifica i entra i el PSOE decideix deixar de banda els interessos polítics (el PP ja dono per fet que no ho faria sempre que no hi hagi cap foto de l’Aznar i el Rajoy amb un rifle posant el peu al coll de dos etarres).

29 03 2011
MadeByMiki

Bon post, però avui mateix he pogut sentir pel carrer el discurs de sempre, aquest també va teledirigit en aquest cas pels medis. Aquí del que es tracta és de no pensar per un mateix i adoptar el discurs oficial.

M’he passat la vida sentint allò de: “sense violència es pot parlar de tot”, i ja veus ara on ens trobem…

29 03 2011
caleglin

El problema és que aquí tothom hi té interessos i que ETA ja l’ha cagat massa vegades amb falses treves. Ara, la postura fàcil és la d’extendre allò de que “sense violència parlem”. Com? Doncs ara sense violència és “sense armes, sense violència, amb disculpes, amb rendició” i el parlem… bé, ja em diràs de què parlaran.

I als mitjans ja els hi va bé vendre això.

29 03 2011
MadeByMiki

També hi ha un factor amb el que sovint no contem, de tota aquesta història tan sols en coneixem el que ens diuen des de una part, per tant n’estic segur que la veritat ens queda molt lluny.

29 03 2011
caleglin

Evidentment. No interessa que no se sápiga res que no sigui la versió oficial. No dic que la situació sigui diametralment oposada, ni defenso a ETA, però trobo que sempre se’ns ven la mateixa moto per totes bandes. I els pocs cops que algú es para a pensar una mica veu que no tot és blanc o negre.

2 04 2011
Arqueòleg Glamurós

I a PxC ningú l’il·legalitza tot i portar a terroristes confessos a les seves llistes com Carlos Francisoud, que formava part del grup terrorista Milicia catalana que posaven bombes en locals gais i catalanistes als anys 80 i que va estar 8 anys a la presó.

PxC fan actes sota el lema “Mort als musulmans”, son la continuació d’Alianza por la Unidad nacional, partit obertament neonazi i amb molts dels seus membres a les llistes, com David Ordoñez, cap de llista racista a la meca ciutat.

Peró son absolutament legals eh!!

3 04 2011
caleglin

A tot això em referia. Em treu de polleguera que tothom alabi una llei d’aplicació tan esbiaixada i encara més el fet que no hi ha ningú a nivell estatal que ho critiqui. Només he vist crítiques unànimes aquí a Catalunya en debats com ara el de Els Matins de TV3.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: